Sfaturi de la strabunica - PARTEA 1

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Sfaturi de la strabunica - PARTEA 1

Mesaj  Admin la data de Vin Noi 20, 2009 11:06 pm

Adunate din Formula AS

Cum stim daca o apa e buna de baut?

Daca sunteti in situatia de a folosi o sursa de apa necunoscuta sau sunteti nesiguri in legatura cu apa dintr-o fantana pe care vreti s-o sapati, procedati in felul urmator: luati o sticla curata de o jumatate de litru, umpleti-o pe trei sferturi cu apa pe care vreti s-o examinati, puneti in ea o lingurita de zahar curat (sau zahar candel), astupati-o bine cu un dop si lasati-o doua zile la loc caldut. Daca dupa 48 de ore, apa devine floconoasa, tulbure sau laptoasa, este improprie pentru gatit si baut. Daca ramane curata, e semn ca e buna si poate fi folosita.

Atentie maxima la cumparatul carnii!
In Occident s-a declansat recent un veritabil scandal legat de calitatea carnii vandute in magazine. Cateva sfaturi, ca sa stiti cum sa evitati riscurile

Fugiti de galantarele luminate cu becuri rosii. Culoarea face sa para si carnea mai rosie si mai proaspata. Evitati si produsele impachetate in ambalaje semiopace, a caror culoare nu o puteti observa. Carnea proaspata de porc si de pui are o nuanta delicata, de roz inchis. Vita, mielul si vanatul au culori mai intunecate. In nici un caz sa nu cumparati carne care bate spre maroniu, sau carne patata. Inseamna ca e un produs expirat.

Carnea trebuie sa aiba la suprafata un luciu proaspat si nu e voie sa fie mazgoasa. Pielea de pe bucatile de pui nu trebuie sa fie prea umeda. La apasarea cu degetul , carnea nu trebuie sa fie ca un burete, ci ferma.

In pungile de carne etanse nu e voie sa fie bule de aer. Ele dovedesc ca exista micro-organisme si ca produsul e vechi.

Observati cu atentie structura carnii. Cea usor marmorata, cu intarsii de grasime, e mai suculenta si mai aromata decat cea foarte slaba.

Atentie la carnea decolorata si umeda, expusa in sucul ei. Prea mult lichid e o dovada ca produsul a fost tinut in apa si nu poate fi vorba de prospetime.

Mirositi carnea inainte de-a o gati. Cea proaspata are un miros usor acid, in nici un caz dulceag.

Carnea tocata le ofera micro-organismelor conditii ideale de inmultire, motiv pentru care e destul de riscant sa fie consumata cruda. Tocaturile din comert, gata expuse spre cumparare, sunt cele mai adesea pline de microbi. Mult mai sigur e sa rugati macelarul sa toace carnea sub privirile dvs.


Pastrarea alimentelor ... in camara

Lamaile tin mai multa vreme daca sunt puse in nisip marunt ori sare, numai sa nu se atinga unele de altele. Vreme mai scurta, se pastreaza in apa proaspata.

Portocalele se infasoara in hartie subtire, fiecare in parte.

Stafidele se vor pastra la racoare si la loc uscat.

Bulionul, daca e mai gros, asa, ca un magiun, se tine in borcane de sticla, punandu-se deasupra o panza imbibata in untdelemn si peste ea un strat de sare grunjoasa.

Fainoasele se tin in rafturi, bine acoperite.

Compoturile vor fi asezate in rand cu dulceturile, marmeladele, magiunul, lichiorurile, siropurile, la locurile cele mai de sus din camara. Pe langa ca orneaza frumos camara, necesita aerul cel mai uscat, care se gaseste mai sus.

Magiunului si marmeladei li se pun deasupra, pentru conservare, carpe inmuiate in untdelemn bun, stoarse, apoi se leaga la gura borcanul ca si la dulceata, adica cu hartie groasa ori pergament.

Drojdia de bere se conserva proaspata timp de doua sau chiar trei luni, daca o lipiti de fundul unui pahar bine uscat, apoi rasturnati paharul pe o farfurie adanca, observand ca gura lui sa fie bine fixata pe farfurie (ca sa nu se rastoarne) si umpleti farfuria cu apa. Schimbati apa la cinci zile si tineti totul la un loc racoros. Alta metoda. Se preface bucata de drojdie in faramituri foarte mici, ce se pun pe un fund de lemn foarte curat, care sa absoarba umezeala drojdiei, tinandu-se la un loc uscat, aerat. Faramiturile se vor usca fara sa putrezeasca; apoi se vor pune intr-o cutie, tinandu-se in camara pe un raft cat de sus. Cand sunt intrebuintate, se stropesc bine cu apa, 3-4 ore mai inainte.

Untura se tine in butoi de lemn, cand e in mare cantitate, si in cutii de tinichea cu capac, la un loc uscat si racoros, cand e mai putina.

Gazul se tine in garnite de tinichea ori sticle, cand e in cantitate mica, dar este exclus din camara cu provizii. Se va tine intr-un loc mai rezervat.

Dintre legume, numai varza si ceapa se pot tine in pod. S-au capatat rezultate bune, prin invelirea fiecarei capatani de varza in hartie de jurnal. In acest mod, varza este ferita si de inghet. Ceapa, in cununa, se atarna de un cui, ca sa fie aerisita din toate partile.

----------------------------------------------------------
In bucatarie

Vasele cositorite se spala cu sapun, iar din cand in cand se freaca cu nisip cu ajutorul buretelui. Nu trebuie folosite alte materiale de curatat. Acestea sunt de multe ori prea tari, iar stratul de cositor, care si asa nu prea e rezistent, ar suferi.

Tacamurile nichelate folosite la salate trebuie spalate imediat dupa intrebuintare, cu apa calduta. Prin influenta otetului, metalul devine negru si face pete ce se pot foarte greu indeparta.

Lingurile de alpaca argintate nu trebuie sa vina niciodata in contact cu apa cu soda, caci li se inchide culoare
a. Este suficient sa se spele cu apa calda. Frecatul cu putina cenusa le mareste luciul.


Obiectele de nichel raman cu luciul permanent, daca se freaca zilnic cu o carpa uscata.

Curatarea vaselor de tinichea - se spala cu sapun si lesie tare de cenusa, dupa ce mai intai se freaca cu doua cepe. Dupa aceea se clatesc cu apa curata.

Tigaile de fier se freaca pe dinafara cu otet si nisip. Inauntru se freaca cu sare fierbinte.

Curatarea placilor de marmura - praf foarte fin de creta se amesteca cu apa ca sa formeze o pasta groasa, se adauga putin Borax si se aplica cu o carpa cu care se freaca puternic. Se clateste cu apa rece. Daca au mai ramas locuri intunecate, atunci se freaca din nou cu grija si se lasa pasta sa stea cateva ore pe aceste pete. Dupa spalare, se da lustrul cu o carpa moale.

Bucatariseli ... diverse


Albusurile nefolosite pot fi frecate spuma, amestecate cu dulceata sau gem si apoi puse la gheata.

Cand faceti dulciuri cu aluat dospit, scandura si sucitorul trebuie unse cu ulei.

Stafidele, nucile si alunele se pun in prajituri numai dupa ce au fost date prin faina, ca sa nu cada la fund.

La deserturile preparate din orez, zaharul se pune cand orezul este fiert, altfel bobul se intareste.

Fructele pentru tarte pot fi inlocuite cu gem (de zmeura sau capsuni).

Pentru a nu se arde cozonacii
si alte prajituri in cuptor, se pune sare dedesubtul tavii de copt.


Daca se presara tortul cu putin amidon, glazura intinsa deasupra nu se va lasa.

Pentru a pastra legumele proaspete, ele vor fi invelite intr-un prosop ud.

Galustele nu se vor desface, daca in apa in care fierb se adauga putina faina.

Feliile de sunca nu-si pierd culoarea daca vor fi unse cu albus de ou.

Rantasurile se sting intotdeauna mai intai cu lichid rece, ca sa nu faca cocoloase.
SEBESI MARIA - Sebes-Alba

Totul despre supe ... si ciorbe

Daca ati uitat sa adunati spuma supei de carne, luati vasul de pe foc si adaugati un albus de ou nebatut. Acesta va coagula resturile de spuma, limpezind astfel supa.

Daca vreti sa scoateti toata grasimea unei supe din carne, udati o carpa curata din bumbac, asezati-o pe strecuratoare si apoi turnati supa. Toata grasimea va ramane pe carpa.

Verdeturile folosite la ciorbe se pun cand vasul a fost luat de pe foc; se acopera cateva minute, pentru ca aroma sa fie "absorbita" de lichid.

Supa va avea o culoare placuta, daca va fi dreasa cu p
utin morcov maruntit si calit in grasime.

Daca in oala in care ati pus supa la fiert, apa a scazut foarte mult, se face completarea necesara folosind apa calda. Apa rece tulbura supa.

Supa va avea un parfum deosebit daca dupa ce se ia de pe foc, i se adauga 2-3 felioare de telina taiata subtire sau frunze de telina.

Conservarea supei de carne in congelator este foarte practica. Dupa ce zeama a fost degresata si filtrata, se masoara cantitatile necesare pentru o masa, turnandu-se in recipiente potrivite. In momentul utilizarii, supa congelata se introduce intr-o oala si se pune pe foc. Va fi la fel de gustoasa ca cea pregatita in ziua respectiva.
PARASCHIVA FARAGIU - Calea Romanilor nr. 35, ap. 34, Arad

-----------------------------------------------------------------------
Pentru reusita preparatelor ... ... de Pasti

Friptura din carne de miel va avea un gust picant daca inainte cu 2-3 ore de a se prepara se unge cu putin mustar si se frige inabusit.

Carnea pentru fript pe gratar se da cu putina sare si se pune 20 de minute la congelator. Se obtine o friptura frageda, cu gust foarte bun.

Pentru ca foile de clatite sa se pastreze calde sau pentru a le reincalzi, se pun pe o farfurie fierbinte (de preferinta de metal) care se aseaza pe un vas cu apa ce clocoteste.

Clatitele dulci se parfumeaza cu zahar vanilat, cu coaja de lamaie sau cu putin rom. Clatitele
sarate se vor condimenta putin cu verdeturi tocate, piper sau chiar mujdei.

Rulada cu nuci se taie numai dupa ce se raceste.

Pentru a da o aroma aparte ghiveciului, morcovii cruzi se spala si se tin o ora intr-un castron cu putin ulei si condimente.

Maioneza va reusi fara cusur daca toate ingredientele (oua, ulei, mustar) vor avea aceeasi temperatura.
Cu stima si respect,

MADINCEA LEONTINA - str. Martir Mihai Apro nr. 4, ap. 14, Timisoara, cod 300727

Bucatariseli... ... diverse

Aluatul frantuzesc nu reuseste decat daca este lucrat la rece, sau in fata unui geam deschis. Dupa aceasta, se tine la frigider 30 de minute.

Aluatul de prajituri se taie intotdeauna cu forme bine ascutite, trecute prin apa.

Cele mai gustoase jumari de oua sunt cele preparate pe baie de aburi.

Daca sufleurile si clatitele pe care le preparati vor avea in componenta si putina drojdie de bere, acestea vor deveni mult mai afanate.

In cratita in care veti prepara dulceata, e bine sa pu
neti cateva pietre curate. Astfel, ea nu se va afuma sau arde.

Pentru ca uleiul sa nu rancezeasca, se pune deasupra, in sticla, un deget de tuica tare.

Castravetii murati care sunt prea acri sau sarati se pun intr-un vas, atat cat se consuma intr-o zi, cu apa si o lingura de zahar.

Friptura de porc la tava va avea un gust deosebit daca in afara de celelalte condimente (piper, cimbru, foi de dafin) se va unge cu mustar, inainte de a fi bagata la cuptor.

Friptura de pui va fi crocanta, daca inainte de a fi introdusa in cuptor, este frecata cu zeama de lamaie. In afara de aspectul apetisant, se si fragezeste.

CAMELIA EMILIA PASCU - sat Bucesti, com. Ivesti, jud. Galati

-------------------------------------------------

Sfaturi gospodaresti ... diverse


Cutia de detergent nu mai infunda ghena de gunoi daca inainte de a o arunca se uda si se strange.

Cafeaua este mult mai gustoasa daca se prepara ca o infuzie, prin oparire cu apa clocotita.

Coaja de portocala sau lamaie rasa se usuca pe o farfurie si se macina in acelasi timp cu zaharul. Veti obtine un zahar farin aromat.

Verdeata isi pastreaza culoarea daca este uscata in spatele frigiderului.

Icrele de peste se pastreaza mult mai bine nesarate, in congelator.

Piftia este mai gustoasa daca se pune carnea la fiert in apa rece.

O lingurita de zahar pusa in orice mancare ii da acesteia un gust delicat.

Foile de vita-de-vie se pun cu fata (partea lucioasa) la exterior, atunci cand facem sarmale.

Putin praf de copt sau bicarbonat adaugat in compozitia de chiftele le va face mai fragede si mai maricele.

Faina, inainte de a fi folosita, trebuie cernuta pentru a se oxigena.

Telul nu se curata niciodata batand cu el de marginea vasului in care sunt albusurile facute spuma. Se vor lasa.

Ata intra mult mai usor prin urechea acului daca este pusa in doua.

Sertarul sau usa care se deschid mai greu se freaca cu putin sapun.

Daca butonul de la telecomanda nu te mai asculta, schimba repede bateriile, caci se va uza telecomanda.

Andrelele aluneca mai usor daca din cand in cand se trece cu ele prin par.

In apa florilor din vaza se adauga putin conservant. Rezista mai mult timp.

ANTON VIORICA - B-dul Unirii nr. 1, bl. B3, ap. 32, Buzau

------------------------------------------

Sfaturi gospodaresti
Legumele au un gust mai delicat daca dupa fierbere le condimentam cu putin sos de soia, in loc de sare.

Batutul carnii nu este intotdeauna metoda potrivita. Ea se foloseste doar in cazul carnii care se intareste la prajit. Dar si atunci, carnea trebuie batuta intre doua folii de plastic sau, si mai bine, cu pumnul sau cu lama lata a unui cutit (mai cu seama cea moale, de vitel, de pui, sau fileurile, in general).

Frisca pentru ornat torturile se mentine mai multa vreme tare si are - in plus - si o aroma placuta, de vanilie, daca se incorporeaza in ea putin praf de budinca (de vanilie) si se bat impreuna.

Gentile de lac nu se "taie" asa de
repede, daca sunt sterse cu un burete imbibat in putin lapte si lustruite apoi cu o carpa moale.

Pastele fierte al dente se digera mai usor decat cele moi si tin de foame vreme mai indelungata.

Castravetii murati satura repede si sunt saraci in calorii. Ei ar trebui consumati ca fel principal si nu doar ca garnitura.

Daca vreti sa scapati de furnici (fara sa le omorati) presarati in drumul lor praf de copt sau scortisoara macinata. In felul acesta, este absolut sigur ca musafirii nepoftiti nu vor mai patrunde in locuinta dvs.
Labele de iepure, dupa ce li s-au scos unghiile, se pot intrebuinta ca perii pentru aplicarea cremei de ghete sau pentru curatirea palariilor.

Aripile de gasca (penele de gasca) se pot folosi in gospodarie ca perii de mana, si anume, la curatirea sobelor.

Cojile de ceapa se folosesc la vopsirea in galben a perdelelor si dantelelor. Se vopsesc cu ele si ouale de Pasti.

Cojile de mere, uscate, dau un ceai gustos.

Frunzele de ceai umede se intrebuinteaza la frecarea si inviorarea covoarelor.

Feliile de ceapa servesc la curatirea pantofilor de lac.

Cojile de oua se maruntesc si se dau la gaini.
Ele sunt si un bun mijloc pentru inalbirea rufelor. Se fierb si lichidul se toarna in apa de clatit.

Fixarea pielii pe metal. Se freaca bine cu zeama de ceapa, inainte de a se lipi pe el pielea unsa cu clei sau alt material de lipit. Zeama de ceapa are proprietatea de a mari aderenta cleiului.

Curatirea linoleumului. Covoarele de linoleum sau fasiile pentru trepte isi recapata luciul prin spalare cu apa de cartofi (de la cartofi cruzi rasi). Eventualele pete de cerneala se scot cu cateva picaturi de ulei de in si glaspapir. La urma, se unge linoleumul cu o carpa de lana inmuiata in ceara de parchet.

Curatirea monedelor vechi. Se incalzesc intr-un
creuzet pus pe o flacara de spirt. Cocleala se dizolva in otet tare.

Cuiele sau suruburile ruginite se desprind mai usor daca picuram peste ele ulei sau petrol.

Pentru baterea cuielor in lemn tare, ele trebuie inainte inmuiate in ceara topita de albine.

Gaurile din pereti nu se astupa cu ghips, ci cu ulei amestecat cu rumegus.

Fixarea suruburilor in lemn care se crapa usor. Se incalzeste surubul pana se face albastru si, asa incins, se insurubeaza. Lemnul nu se mai sparge.

Pentru ca rufele sa fie mai albe. Putina benzina sau putin gaz pus in lesie da mai mare albeata rufelor.

Buretii de baie naturali care au devenit lipiciosi si murdari se spala bine cu apa calda cu sare si apoi se baga o noapte in zeama de lamaie sau in lapte. Se clatesc cu multa apa rece si se usuca la aer.

Cum se usuca ghetele umede. Umpleti-le pana sus de tot cu ovaz uscat sau cu sare sfaramata. Absorb toata umezeala. A doua zi scoateti-le afara. Daca ghetele nu s-au uscat, repetati procedeul.

Ochiurile de geam se pot face mate astfel: se dizolva circa 250 g sare in 1/4 litru bere blonda si se unge geamul cu aceasta solutie. Aceasta "vopsea&qu
ot; are avantajul ca poate fi imediat indepartata prin simpla spalare cu apa. Al doilea procedeu: lapte amestecat cu praf fin de creta. Se obtine un lichid subtire, cu care se vopseste geamul. Se mentine bine pe geam, dar poate fi indepartat oricand cu apa.

Cum stergem ramele de lemn acoperite cu bronz. Se sterg mai intai bine de praf, apoi le stergem cu un mic burete sau o bucatica de vata inmuiata in rachiu, in care am pus sa se topeasca putin sapun de casa.

Improspatarea dopurilor vechi. Se oparesc cu apa fierbinte si se lasa sa stea in apa timp de o zi.

Dopurile de pluta, inainte de a fi intrebuintate, se inmoaie in apa fiarta si, inca umede si calde, se intrebuinteaza la infundarea sticlelor.

Dulapurile se urnesc din loc mai cu usurinta, daca se pun sub picioare carpe ude.

Impotriva aburirii ochelarilor. Se freaca lentilele cu putin sapun sau cu o picatura de glicerina. Curatirea ochelarilor se face cu un postav moale, nu cu piele.

Incalzitor de picioare. Samburii de caise si piersici pusi intr-un saculet plat, cusut, incalzit intr-un cuptor, tin cald la picioare, cand in casa e frig

Impermeabilizarea panzeturilor: in 250 parti apa fierbinte se dizolva 10 parti gelatina, 10 parti sapun, 10 parti piatra acra si se inmoaie panza inauntru. Dupa ce se usuca, se repeta procedeul de cel putin doua ori. Panza nu va fi stoarsa, ci pusa la uscat cu apa pe ea.

Vasele de nichel si vasele de arama nu trebuie intrebuintate la fierberea si pastrarea mancarurilor acre. Solutiile de sare, acid acetic si zeama de fructe ataca metalul, formeaza cocleala si alte otravuri daunatoare.

Vasele de portelan fin. Pentru a impiedica zgarierea lor, se vor p
une foi de hartie intre farfurii, cand se aseaza in dulap pentru pastrare.

Oalele de pamant nu trebuie puse direct pe flacara, doar daca sunt facute din pamant rezistent la foc.

Fundurile de bucatarie incovoiate isi revin, de cele mai multe ori, daca se tin 24 de ore intre carpe jilave.

Inelele de cauciuc ale borcanelor de conserve care s-au intarit devin din nou moi si elastice, daca se pun in apa cu amoniac (la 2 parti apa, o parte amoniac). Dupa 5-10 minute sunt ca noi.

Cum puteti face sa nu se cunoasca ruptura unei haine. Puneti sub ruptura o bucata de cauciuc mai mare ca ruptura. Apropiati una de alta partile stofei, cum au fost inainte de a se rupe. Asezati deasupra o carpa si calcati bine cu fierul cat de fierbinte. Cauciucul se topeste si lipeste bine firele desfacute. Ruptura nu se mai cunoaste.

Funinginea este un mijloc bun pentru curatarea petelor de oua de pe tacamurile de argint, si nu trebuie dispretuit. Apoi se lustruiesc cu o piele de caprioara.

Obiectele de lac se freaca cu faina inmuiata cu cateva picaturi de untdelemn.

Valvele de scoici se piseaza si se pun in vase speciale la indemana gainilor, in loc de pietris.

------------------------------------------------------------------

Sfaturi gospodaresti ... diverse


Rochiile de matase vegetala se limpezesc in apa careia i se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu. Nu se mai strang si nu-si modifica forma.

Lucrurile spalate de mana nu se storc. Lasati-le sa se scurga atarnate pe umerase. Veti calca mai putin, poate chiar deloc.

Broderiile se calca pe dos, pe un prosop, ca sa iasa in relief.

Lenjeria de matase lucioasa se calca pe dos.

Rufele calcate nu se pun imediat in dulap si nici nu se imbraca imediat. Au nevoie de un timp de aerisire.

Rufele parlite la calcat se sterg cu o carpa inmuiata in apa fierbinte. Daca locul ingalbenit nu iese, se presara cu sare si rufa se intinde uda la soare, apoi se uda din nou si se lasa la soare pana iese pata. Dupa aceea se limpezeste si se usuca.

Pe unele stofe, apa lasa pete. Ele se scot in felul urmator: daca stofa este de lana, se calca cu carpa uda, apoi, cat stofa e inca fierbinte, se perie repede. Si lucrurile de matase se calca cu carpa uda.

Cartofii sunt mai gustosi cand se prajesc in tuci. Se pune ulei mai mult si se intorc cartofii o data la inceput si o data la sfarsit, cu o lingura de supa, cu gauri. Vor iesi crocanti si aurii.

Un ceai de tei bine indulcit cu miere este cel mai bun somnifer.

Fructele de ienupar aruncate pe foc sau frunzele uscate de salvie schimba mirosul neplacut din casa.

Mirosul neplacut din haine dispare, daca sunt lasate jumatate de ora pe calorifer sau o soba incalzita.

Un cocktail pentru tusea rebela: se amesteca sirop Trecid, sirop expectorant, sirop Romergan si sirop de patlagina. Se ia de 3-4 ori pe zi cate o lingura. Pentru copii, se ia o lingurita.
SIN VASILICA - Bucuresti

-------------------------------------------------------------------------------

La gura de scurgere a chiuvetei se depune deseori un strat de grasime, pe care sapunul il inlatura cu greutate. O carpa cu cateva picaturi de petrol inlatura imediat grasimea depusa. Apoi se clateste cu apa.

Curatatul mainilor. Cand s-a lucrat mult prin ateliere si mainile sunt tare murdare, se freaca intai cu vaselina, in cantitate mica - si numai dupa aceea se spala bine cu apa calda si sapun. Pielea se face alba si moale.

Smoala sau rasina de pe maini se curata usor daca se freaca cu putina untura sau unt. Petrolul face acelasi serviciu.

Mirosul de pe maini dispare daca le spalam cu apa cu amoniac. De asemenea, faina neagra de mustar aduce in acest caz servicii bune.

Musamaua trebuie adeseori stearsa cu carpa inmuiata in petrol. Acesta ii da lustru mai mare si o face mai durabila.

Vasele cu mirosuri grele se spala cu urzici.

Mesele din lemn imbibate cu grasime se acopera cu un strat de lut (daca grasimea e untdelemn) sau cu un strat de cenusa cat de un deget (daca e grasime animala) si se uda pana ce pamantul devine jilav. Se lasa astfel pana a doua zi, cand se spala cu lesie, apoi se limpezeste cu apa in care se pun foi uscate de ceapa ori se freaca cu funie de ceapa.

Mirosurile tari din oalele de bucatarie se inlatura daca se presara o lingurita de sare pe tuciul sobei incinse si se tine vasul deasupra.

Mirosul mancarurilor care au dat in foc se inlatura presarand pe suprafata sobei sau aragazului incinse putin nisip amestecat cu sare.

Faina de mustar neagra este un bun remediu casnic pentru a scoate mirosul din sticlele care au continut lichide greu mirositoare. Se acopera fundul sticlei cu faina de mustar si se toarna apoi apa calduta. Se agita bine si se clateste cu apa curata.

--------------------------------------------------------------------------

Pieptenii de cap se curata frecandu-le dintii cu o periuta tare si cu apa si sapun; apoi se sterg cu carpa uscata.

Curatitul periilor de cap. Le frecam una de alta cu tarate, care fac sa iasa grasimea si murdaria din ele. Daca s-au inmuiat, le cufundam putin in amoniac si astfel isi redobanesc taria.

Curatirea periilor de haine. Cel mai bun mijloc sunt taratele calde si uscate. Apa strica periile, facandu-le moi. Periile se vor pastra numai cu perii in jos, ca sa nu se aseze praf intre ei, dar este mai bine sa se tina intr-un buzunar de panza.

Butoaiele de lemn cu miros de putregai se umplu cu apa cu otet si se lasa sa stea mai multa vreme. Apoi se spala bine cu o fiertura de coaja de stejar, se clatesc cu apa limpede si se pun sa se usuce afara.

Inlaturarea mirosului de clei din odaile nou zugravite se obtine daca, inchizand usile si ferestrele, punem pe un faras cu jar cativa pumni de boabe de ienupar. Dupa o jumatate de zi se face curent. Dupa aceasta, mirosul de clei dispare complet.

Lampile de petrol ard mult mai luminos si nici nu fac fum, daca fitilul nou se inmoaie mai intai in otet si se usuca bine la caldura sobei. Fiecare fitil care a fost depozitat timp mai indelungat trebuie uscat, deoarece a tras umezeala din aer, chiar daca nu se simte la pipait. Ca urmare, se micsoreaza capacitatea de absorbtie a petrolului. Cu un fitil bine uscat, lampa arde cu flacara mult mai luminoasa.

Lumanarile ard mai economic daca li se taie fitilul mai des. De asemenea, presararea lumanarii pana la fitil cu sare este un mijloc de a lungi timpul de ardere, deoarece flacara este mai mica si mai linistita.

--------------------------------------------------------------------------

Sfaturi ...gospodaresti


Broderiile colorate se curata usor si se fac frumoase daca le spalam in zer proaspat. Insa nu trebuie sa stea multa vreme in el, ci sa fie spalate repede. Se clatesc apoi cu apa curata.

Panglicile de matase si panglicile colorate se spala cel mai bine in apa in care au fiert cartofi curatati de coaja. Apa se va intrebuinta calduta. Spumeaza bine si poseda o mare capacitate de curatire, fara ca aceasta sa dauneze culorilor. Se va clati cu apa rece. Si infuzia de menta creata este un mijloc bun de curatire, mai ales pentru panglicile de matase de culoare inchisa.

Cravatele se freaca cu spirt sau amoniac. Cravatele de culoare deschisa se curata mai bine cu benzina, si inca umede se freaca cu talc, care se scutura dupa ce s-a uscat.

Borangicul se spala intr-o solutie fiarta de sapun, racita pana cand suporta mana, si se clateste in apa moale. La clateala a doua se adauga o ceasca plina de alcool.

Matasea spalata nu trebuie sa se usuce complet, deoarece nu se calca bine. Atlasul si alte matasuri lucioase trebuie calcate cu fierul potrivit de fierbinte, ripsul, dimpotriva, suporta fierul si mai incins.

Inviorarea catifelei mototolite (presate). Se freaca cu alcool si se tine apoi deasupra unui vas cu aburi, cu puful in jos. Apoi se aseaza cu fata in sus pe un postav gros si se perie bine in acelasi sens.

Batistele de matase se spala in apa sapunata rece, se clatesc tot in apa rece si se calca jumatate ude, intre doua foite de hartie, cu fierul potrivit de incins. Foarte buna este si spalarea in apa de cartofi. Pentru aceasta se curata (cojesc) cartofii, se rad intr-un castron cu apa rece, dupa cateva ore se trece totul printr-o carpa si se spala batistele in apa strecurata. Se clatesc apoi de mai multe ori in apa curata, se usuca si se calca. Prin aceasta metoda se pastreaza chiar cele mai delicate culori, iar batistele se fac ca noi.

Dantelele de matase se pun in putin lapte batut, se preseaza si se calca umede pe dos.

Cum sa biruim... focul

S-a aprins cosul. Pentru a stinge un foc dintr-o soba cu lemne sau dintr-un cos de fum, e de-ajuns sa astupam usa de jos cu o bucata de panza inmuiata in apa, asa ca aerul sa nu mai intre si sa produca curent.

S-a aprins lampa. Cand o lampa cu gaz se varsa si se aprinde, nu e bine sa aruncam apa. Se presara mai bine cenusa, nisip sau orice alt praf in cantitate mai mare. Daca avem lapte in casa si-l turnam peste lampa aprinsa o stinge indata.

S-au aprins hainele. Daca ni s-au aprins hainele prin cine stie ce intamplare, in loc sa fugim, ori sa stam
in picioare, sa ne tavalim pe jos. Daca avem la indemana o cuvertura, covor ori patura - ne infasuram intr-insa strans - si astfel inabusim focul.

Mijloace de stingere a focului. In mod preventiv se recomanda a se avea preparata o solutie saturata de alaun. Amoniacul s-a dovedit de asemenea a fi bun. Focul de petrol se stinge cel mai bine cu cenusa sau lapte.

Lampile de petrol in al caror vas s-a format un strat de murdarie se pot curata perfect daca, scurgandu-se petrolul, se toarna lesie de lemn sau apa cu sapun si se lasa catva timp ca sa actioneze. Bucatelele de hartie sau nisipul dau acelasi rezultat. Apoi se clateste bine vasul cu apa calda si se usuca la soba. Fitilurile vechi si intarite trebuie inlocuite, deoarece ard intunecat si prost.

La stingerea lampii aprinse trebuie sa coboram intotdeauna fitilul, altfel flacara se poate apleca si lampa ar exploda.

Pentru prelungirea durabilitatii unei sticle de lampa, cand e noua, se va fierbe, punand-o cu apa rece si lasand-o pana la clocot, infasurata in paie. Nu se scoate afara fiindca plesneste. Se va lasa in vas pana s-a racit apa.


Obiecte din pai si ... nuiele

Obiectele din pai se spala cu apa sapunata, in care s-a turnat putin amoniac.

Impletiturile de nuiele dureaza mai mult timp daca se spala mai des cu apa. Soda si sapunul trebuie inlaturate, deoarece impletiturile albe devin galbui si cu timpul chiar cafenii. Daca sunt foarte prafuite, se adauga sare in apa.

Impletiturile de rachita si trestie au nevoie de un anumit grad de umezeala, pentru ca sa poata ramane elastice, de aceea nu trebuie sa se tina la caldura.

Vasele de lemn si dusumelele de scandura se fac stralu
citor de albe, prin spalare cu apa de cartofi.

Obiectele de lemn se curata cu nisip si apa fierbinte si se clatesc in apa rece. Sa nu se intrebuinteze sapun si soda, caci nu-si mai pastreaza aspectul alb si devin galbene.

Facaletele de lemn devenite cafenii se fac din nou albe daca fierb circa 10 minute in apa de clor, se freaca cu nisip, se clatesc timp indelungat in apa schimbata de mai multe ori si apoi se usuca la aer.

Tabliile de artar ale meselor trebuie curatite numai cu apa fierbinte si nisip fin. Folosindu-se sapun si soda isi pierd aspectul alb, frumos.

Cum putem curata o palarie de paie? Spalam bine palaria cu sapun, frecand-o cu peria. O stergem apoi cu o carpa inmuiata intr-o solutie de sare de lamaie, sau cu jumatatea unei lamai, o spalam din nou cu carpa umeda si o punem la soare sa se usuce, la urma o putem calca, spre a-i pastra forma.


Sfaturi gospodaresti
Ceapa face piureul mai bun

Daca alaturi de cartofii pe care ii puneti la fiert adaugati si bucatele de ceapa, nu doar ca piureul va fi mai gustos, dar va deveni mai pufos. Iar daca vreti sa dati lovitura, adaugati la urma o lingura de branza rasa.

Ca sa nu sune prea tare apa

Vreti sa faceti o baie tarziu, spre noapte, si nu vreti sa-i deranjati pe vecini? Cand dati drumul la apa, puneti un prosop pe fundul vanei, sub robinet. Sunetul caderii de apa se va estompa.

Carnea inghetata se taie mai bine

Carnea inghetata, scoasa de la congelator, se taie mai usor decat dupa ce-o dezghetati. In plus, as a isi pastreaza mai bine si sucul, care da atata savoare fripturilor.

Lamaia pastreaza perele albe

Dupa ce curatati de coaja perele, stropiti-le imediat cu cateva picaturi de lamaie. Nu se vor mai innegri asa de usor.

Gaina cu... zahar

Daca vreti ca gaina pe care o puneti in supa sa fiarba mai repede, frecati-o bine pe piele cu zahar. Se inmoaie imediat.

Apa sarata curata buretii murdari

Buretii urati si-nnegriti nu trebuie aruncati. Bagati-i o noapte intr-o baie de apa cu sare (1:1), apoi clatiti-i bine cu apa curata: devin ca noi.



Diverse
Lucrurile albe, din bumbac 100%, care au prins o tenta cenusie, se curata usor daca puneti o coaja de lamaie intr-un sacu
let de panza si o bagati in masina de spalat.


Gulerele usor ingalbenite pot reveni la albul initial, daca se freaca inainte de spalare cu creta, se lasa putin sa-si faca efectul, apoi se spala.

Piureul de cartofi va iesi pufos, daca i se adauga lapte clocotit. Laptele rece sau chiar caldut intareste cartofii.

Pentru combaterea constipatiei, se fierbe coaja unei portocale in doua ape (20 si 30 de minute). Se scoate din apa, se lasa la uscat peste noapte si se mananca dimineata, pe stomacul gol.

Cimbrul stinge pofta de alcool. Se prepara un ceai din 50 g de planta, peste care se toarna 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se administreaza alcoolicului cate 2 linguri, la intervale de 15 minute. Dupa primele 5 doze se va simti efectul.

NICOLAE PETRE - str. Arinului nr. 1, bl. 46 Nord, ap. 67, sc. D, Ploiesti, cod 100077

----------------------------

Sfaturi utile in gospodarie...

Tesaturile care se decoloreaza usor trebuie tinute 10-12 ore in apa cu otet inainte de a fi spalate.

Petele de grasime de pe haine ies mai usor daca inainte de a le spala in masina puneti pe ele detergent lichid pentru vase.

Frisca dobandeste un gust deosebit si ramane mult timp tare, daca este batuta cu sirop de zahar.

Gustul amar al castravetilor se pierde daca dupa ce ii curatati de coaja ii lasati un sfert de ora in lapte cu zahar.

Cand sosul este prea sarat, adaugati in el o
bucatica de zahar cubic si lasati-o cateva secunde. Va absorbi surplusul de sare.

Zaharul caramel se coloreaza placut, daca se fierbe pe foc mic.

Sosul de rosii va avea un gust deosebit, daca dupa ce incepe sa fiarba ii adaugati o jumatate de lingurita de zahar.

Inainte de a pune fructele in congelator presarati-le cu zahar. Dupa dezghetare isi pastreaza culoarea.

Carnatii se rumenesc frumos pe gratar daca sunt presarati cu putin zahar.
GABI ANGHEL - Calea Romanilor nr. 35, ap. 34, Arad

Solutii netoxice pentru plante
Lichid impotriva purecilor

O infuzie puternica de pelin alunga purecii plantelor. Reteta: 100 g pelin proaspat tocat, 125 ml apa clocotita, 1/2 lingurita de sampon delicat (pentru uz cotidian). Preparare si folosire: Turnati apa clocotita peste plante, acoperiti vasul cu un capac si lasati-l sa se raceasca. Strecurati lichidul, apoi puneti-l intr-un pulverizator cu pompa. Adaugati samponul, scuturati bine si stropiti-va plantele.

Spray multi-functional, cu uleiuri esentiale

Uleiurile aromate (esentiale) de cimbru, salvie si lavanda sunt de mare ajutor pentru inlaturarea unei mari varietati de daunatori ai plantelor. Reteta: 3 picat uri de ulei de cimbru, 3 picaturi de ulei de salvie, 5 picaturi de ulei de lavanda, 1 lingurita de vodca sau de alcool de 90 de grade, 250 ml apa. Preparare si folosire: amestecati uleiurile esentiale cu vodca, ca sa se disperseze uniform in apa. Puneti lichidul intr-un pulverizator si stropiti minutios plantele.

Macerat cu frunze de rosii

Frunzele de rosii sunt bogate in alcaloizi, niste substante foarte nocive pentru insecte. Reteta: 100 g frunze de rosii tocate, 125 ml apa, o jumatate de lingurita de sampon delicat. Preparare si folosire: inmuiati frunzele de rosii in apa, vreme de o noapte, apoi strecurati lichidul printr-un tifon. Puneti-l intr-un pulverizator, adaugati samponul, scuturati bine, apoi stropiti plantele.

Piperul contra furnicilor

Un amestec de piper negru, usturoi si marar alunga furnicile de pe plante. Reteta: 50 g piper macinat, 50 g usturoi ras, 60 g marar uscat macinat. Preparare si folosire: amestecati bine toate ingredientele, apoi imprastiati compozitia in jurul tulpinei plantelor afectate.

Admin
Admin

Mesaje: 38
Data de inscriere: 19/11/2009

Vezi profilul utilizatorului http://sanatate.findtalk.biz

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum